FOOTHILL-DE ANZA COMMUNITY COLLEGE DISTRICT

Retirement Plan Election

List Of Commonly Asked Questions

(January 8, 1992)

There are some questions that have come up repeatedly for which the District has secured a legal opinion.  The following is a list of such questions:

Q:  Are the PARS employee contributions considered “before tax” or “after tax”?  

A:  The employee contributions are considered “before tax”.  This means that you do not pay federal or state income tax on the amount of your PARS contribution until after you retire or at such other time as the PARS funds are distributed to you.  In other words, the amount of wages and salaries that will appear on your W2 Form will be your gross wages minus your PARS contribution.  

Q:  If an employee chooses PARS, will this election affect the IRA contributions allowed on the employee’s individual income tax return?

A:  Probably so.  Every individual situation is different; you may wish to consult a tax professional to determine how this may impact you.

Q:  If an employee retired from PERS or STRS from this District and is currently employed part time at this District, is he/she exempt from the OBRA 1990 retirement withholding requirements?  

A:  Yes, the employee is exempt.  An employee who is a former employee of the District and a participant in a retirement system maintained by the District, who is retire from service with the District, and who is either in pay status (i.e. currently receiving retirement benefits) or has reached normal retirement age under the retirement system is deemed to be a qualified participant of a retirement system and therefore exempt form social security coverage.

Q: Can the employee sign up for PARS or Social Security anyway?

No, employee may not sign up for PARS or Social Security, because they are receiving retirement pay from a defined benefit plan.

Q:  If an employee retired from STRS at another District and is currently employed part time at this District, is he/she exempt from this new legislation.

A:  Yes.  Regs. Section 31.3121 (b) (7) –2(d) (4) (11) exempts from social security coverage all retires who have come back to work on a part time or full time basis, regardless of whether they are drawing benefits under STRS.

Q:  If an employee retired from a system other than STRS at another District and is currently employed as a part time faculty at this District, is he/she exempt from this new legislation?

A:  No.  As an example, a PERS retire (from another District) who is hired as a part time instructor by this District (and who would be a STRS participant if a full time employee) would not be exempt from OBRA 1990 coverage.

Q:  If an employee elects PARS and is subsequently subject to STRS under the STRS mandatory membership rules, what happens to the employees PARS account?

A:  PARS is a profit sharing retirement plan, which allows for two-year in-service distribution.  What this means is that the employee would have to wait two years before he/she could pull his/her money out.  The amount that he/she would be entitled to would be his/her contribution, the employers contribution and the interest earned (net of administrative costs).  The employees account would earn interest during this two-year period.

